Apie

Rudnios Miško Medaus kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus reikalavimus. 

Medaus gamybos būdų naudojimas pasižymi ypatingomis savybėmis. Jo gavyba paremta rankų darbo ir natūralumo principais, tausojant gamtos aplinką.


Bityne, siekiant kuo labiau apsaugoti bičių produktų savybes ir ilgiau išsaugot jų biologinį aktyvumą: bitės laikomos tik mediniuose aviliuose, rėmeliuose vaškuolėms pritvirtinti naudojamas tik aukščiausios kokybės nerūdijantis plienas, bitės gydomos tik natūraliomis priemonėmis (skruzdžių rūgštis), bitynas yra miške ir yra toli nuo taršos šaltinių. Medus fasuojamas tik į naują stiklinę tarą, kuri yra atsparesnė saulės spindulių poveikiui. Pagaminta produkcija laikoma sandariai uždarytą, apsaugota nuo drėgmės, šviesos ir kvapų, optimalios temperatūros patalpose.



Rudnios miško bityne daug išsukame lipčiaus medaus, kuris surenkamas miške ir turi dvigubai daugiau vynuoginio cukraus nei tikrasis medus, o vynuoginis cukrus yra kraujo sudėtyje ir yra svarbiausias širdies energijos šaltinis. Miškingos bičių ganyklos suteikia šiam medui tamsiai rudą spalvą su samaniniu atspalviu, išskirtinį skonį bei mikroelementus, suteikiančius medui papildomos maistinės vertės. Lipčiaus meduje yra apie 24 rūšys mineralinių druskų (tikrajame apie 10). Be to lipčiuje yra cukraus melitozės, labai naudingos ligoniams, todėl šis medus puikiai tinka organizmui stiprinti.



Galutinio produkto kokybę lemia labai griežti jo gamybos apribojimai. Pavyzdžiui, reikalavimas, kad jokiame gamybos etape jo temperatūra nepakiltų daugiau kaip 30 °C, tai reiškia, kad galutiniame produkte išlieka visi natūralūs fermentai, svarbiausi junginiai ir kitos medui būdingos sudedamosios dalys. Pirmiau minėtas temperatūros apribojimas ir reikalavimas išpilstyti medų į mažmenines pakuotes prieš jam pradedant kristalizuotis padeda užtikrinti išskirtinę produkto kokybę.



Renkamas tik subrendęs (užakiuotas) medus, kurio drėgnumas neviršija 20%. Pažymėtina, kad medaus Fermento diastazės, kuris nusako medaus natūralumą ir kokybę, aktyvumas yra 38 Gotės vienetai (pagal išskirtinės kokybės reikalavimus, turi būti didesnis kaip 12,3 Gotės vienetai, o paprastam medui tik 7 Gotės vienetai).


Laikomasi medaus paruošimo ir laikymo sąlygų, todėl junginio hidroksimetilfurfurolo (HMF) 1,2 mg/kg. HMF susidaro skylant medaus angliavandeniams, kai medus yra kaitinamas, veikiamas saulės spindulių, ar ilgai stovi. Pagal IKP reikalavimus, turi būti mažiau nei 15 mg/kg. Medus nėra kaitinamas, kad pakartotinai suskystėtų ir atrodytų „šviežias“, nesusicukravęs.

Nors bitynas negali pasigirti aukštais derliais, tačiau kokybę vertinančiam pirkėjui galime pasiūlyti produktą pasižyminčių natūralumu, švarumu, sudėties įvairove, turtingu skoniu bei aromatu. Jis gali patenkinti reikliausią medaus mėgėją. Tuo asmeniškai įsitikinti gali kiekvienas įsigijęs ir paragavęs mūsų bityno medaus.


Bitynas yra Rudnios miške, Vėžionių girininkijoje, Valkininkų miškų urėdijoje. Bitininkaujame mediniuose daugiaaukščiuose aviliuose.